1. Home
  2. »
  3. Cursussen
  4. »
  5. Behendigheid

Behendigheid

Behendigheid

Behendigheid, ook wel agility genoemd, is een leuke tak van de hondensport. Het is een samenspel van baas en hond en de meeste honden vinden het geweldig om te doen!

Bij behendigheid gaat het erom dat de hond een parcours bestaande uit verschillende hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt. De handler mag de hond tijdens het lopen van het parcours met de stem en door gebaren aanwijzingen geven. Hij mag de hond of de hindernissen echter niet aanraken. De hond moet dus heel goed leren om op gesproken aanwijzingen en op lichaams-signalen snel en op de juiste manier te reageren.

Vanaf de zijkant van het veld is behendigheid vooral spectaculair en lijkt het zeer eenvoudig. Een gevorderde combinatie te zien lopen is zeker spectaculair maar heeft al heel wat uurtjes (jaren!) training gevergd voor zowel handler als hond.

Bij de beginnerstraining worden eerst alle toestellen aangeleerd. Daarna volgen cursussen voor gevorderden om de technieken verder te verfijnen, meestal meer gericht op de handler dan op de hond! Ook de handler moet trainen, hij/zij moet leren de hond op het juiste moment duidelijke aanwijzingen te geven en een goede positie in te nemen. De training is erop gericht de vaardigheden van de hond en zijn handler te vergroten en de samenwerking tussen deze twee steeds verder te verbeteren totdat men uiteindelijk een echt team vormt.

Als het goed gaat en de baas vindt het leuk, dan kan er ook op landelijk niveau aan behendigheidswedstrijden meegedaan worden. Deze behendigheidswedstrijden worden door plaatselijke KC’s georganiseerd en er kunnen dus op verschillende plaatsen in het land wedstrijden gelopen worden. Voor meer informatie kunt u bij de behendigheidsinstructeurs terecht.

Voor wie

Behendigheid is mogelijk voor hondenbezitters met:

  • honden die volgroeid zijn. Voor kleine honden is dat rond het eerste levensjaar, grotere honden wat later, rond 1,5 jaar;
  • honden die los kunnen werken en voldoende aandacht voor de baas hebben;
  • honden die sociaal zijn t.o.v. andere honden/mensen;
  • honden die fysiek in staat zijn om te springen (niet te dik, normale lichaamsbouw, goede conditie).

N.B. Bij sneeuw of vorst in de grond wordt geen les gegeven, vanwege blessuregevaar.
Houd in de wintermaanden de agenda in de gaten!

Behendigheid wordt gegeven van maart t/m juni en van september t/m december (het aantal lessen kan variëren), gescheiden door een zomer- en winterstop. De kosten bedragen € 70,- per cursusperiode.

Neem voor meer informatie contact op met Ria Slotboom, tel. 0318 – 612 713 of via cursusinfo@kcnv.nl.