Flygility

Flygility is een sport die zijn oorsprong vindt in Nieuw Zeeland. Het is een combinatie van Flyball en Agility (Behendigheid).

De basis is vergelijkbaar met Flyball: een estafetterace met vier hordes en een flyballbak. Een nieuw element is dat in het parcours toestellen van Agility verwerkt zijn. Alle toestellen van Agility die van twee kanten te nemen zijn, zoals de band, de tunnel en de hoogtesprongen, kunnen worden gebruikt.

Het is de bedoeling dat de hond zelfstandig over het parcours naar de flyballbak loopt, de bal uit de flyballbak opvangt en deze over het parcours naar de baas terugbrengt.

Start- en eindpunt liggen op twee afzonderlijke platen (1×1 meter) die een meter uit elkaar staan. Bij een wedstrijd zal er gestart worden van de rechter plaat en gefinisht op de linker plaat. De volgende hond mag pas starten als de hond die terugkomt op de finishplaat staat. De honden passeren elkaar dus niet, dit in tegenstelling tot flyball, wat meer rust geeft. Een estafetteteam bestaat net als bij flyball uit vier honden.

Bij Flygility draait het niet om snelheid, maar vooral om de samenwerking tussen baas en hond en het correct en geconcentreerd lopen van het parcours. En natuurlijk het hebben van veel plezier samen!

Bij de beginners worden alle onderdelen afzonderlijk geoefend, zodat de hond de vaardigheden kan leren en de baas hierbij de juiste begeleiding kan geven. Hoe verder men in de training komt, hoe meer stukjes van het parcours achter elkaar gezet gaan worden. Uiteindelijk zal de hond het parcours zelfstandig kunnen lopen.

Voor wie

Flyball is mogelijk voor hondenbezitters met:

  • kleine honden vanaf 1 jaar en grotere honden vanaf 1,5 jaar;
  • honden die minimaal de GH1 cursus hebben gevolgd of op dat niveau kunnen luisteren;
  • honden die sociaal zijn naar andere honden;
  • honden die een beetje balgek zijn.

Deze cursus bestaat uit 12 lessen van 45 tot 60 minuten (afhankelijk van het aantal honden).
De kosten van de cursus bedragen € 60,-.

Neem voor meer informatie contact op met Ria Slotboom, tel. 0318 – 612 713 of via cursusinfo@kcnv.nl.