1. Home
  2. »
  3. Nieuws
  4. »
  5. Verslagen
  6. »
  7. Dag van de Hond

Dag van de Hond 2012

Zaterdag 19 mei, de dag begon bewolkt met weinig zon. Ben mijn man, onze twee Schotse Herdershonden Mandy en Shannon en ik togen rond 8.45 uur richting Ede, alwaar de Dag van de Hond gehouden zou worden bij de K.C. Neder-Veluwe.

Onze stand van de Wandel/evenementenclub “Collie-Delight” moest worden opgezet en ook onze partytent, voordat de eerste bezoekers kwamen.

De burgemeester van Ede opende met een woord van welkom de manifestatie om 10.15 uur.

Aansluitend was de beurt aan de Agilitygroep, die een mooie demo gaf.

Ook kon men zien, hoe “Hulp-Hond” honden vele dingen verrichten voor mindervalide mensen, zoals het pakken van schoenen, een afstandsbediening enzovoorts. Deze honden krijgen een gedegen opleiding en maken het leven van mindervalide mensen een stuk aangenamer.

De volgende demo was van het Behendigheidteam.

De honden volgen een parcours met o.a “hekjes” om overheen te springen, een “tunnel” (dit is een soort plastic slurf), waar de honden doorheen moeten rennen, een “kattenloop” (dit is een evenwichtplank – aan het begin oplopend en aan het einde aflopend), waarbij de hond het uiteinde met de poten moet aanraken. Ook is er de “wip”, waarbij de hond in het midden van de wip zijn gewicht zo verplaatst, dat de plank (bij voorkeur niet te snel) naar beneden gaat. Dit zijn in grote lijnen de verschillende onderdelen, die de hond goed moet beheersen en dit vraagt intensieve training en geduld van de begeleider.

Daarna was het tijd voor de hondensport “Flyball”. Dit is een super snelle sport, waarbij de honden over hordes springen en aan het eind een mechanisme met hun pootjes in werking stellen, waarbij een balletje omhoog springt dat de hond dan moet vangen. Met balletje in de bek weer snel over de hordes terug naar de baas. Er waren een paar supersnelle honden bij, die in een geweldige vaart het parcours aflegden, wat een spectaculair gezicht is.

Hierna kwam het “Frisbeeteam” met hun 5 honden (waaronder een Whippet en Australian Shepherds) aan de beurt. Het team toonde diverse worpen met de Frisbee (dit is een platte schijf van speciaal materiaal om de hondenbek niet te bezeren). Er werden diverse sprongen getoond door de vijf teamleden. Er waren spectaculaire sprongen bij, waarbij de hond soms een soort salto moet maken om de frisbee uit de lucht te pakken en naar de begeleider moet brengen. De toeschouwers vonden het een prachtig spektakel, mede omdat er bij de K.C. geen frisbeetraining wordt gegeven. Maar wat niet is kan komen!!!!!

PAUZE-LUNCH

Na de pauze werd het ochtendprogramma opnieuw gedemonstreerd.

Hierna volgde een demo Treibbal. Dit is een nog vrij jonge hondensport in ons land, overgekomen uit Duitsland en Oostenrijk, waar deze sport al veel langer wordt beoefend. Er wordt gebruik gemaakt van een soort “Skippy-bal”, maar een iets kleiner formaat. De bedoeling is dat de hond met zijn neus de bal gaat voortbewegen naar een “doel”. Er moeten door de hond 9 ballen in een doel worden gebracht. Dit vergt veel training en zeker geduld, want er zijn diverse commando’s, waar de hond aan moet wennen, aangezien die in de opvoedingstraining niet worden gebruikt. Het is en blijft een mooi gezicht de honden achter die grote ballen te zien lopen. Er waren een paar echte “diehards’, die de ballen feilloos in het doel brachten.

Zelf heb ik ook nog even mee “gesnuffeld” met mijn oudje van 13 jaar, maar het was voor mijn Mandy iets te warm en zij liep al snel met de tong op de voetzooltjes.

Tot slot werd er nog voor alle toeschouwers het ´Stoplichtspel’ gespeeld. De trainster liet alle deelnemers met hun hond op een lijn staan. Bij groen licht moesten we wandelen met de hond, bij oranje moest de hond in elk geval aanstalten maken te gaan zitten en wanneer hij bij rood licht niet zat was je af.

Ik nam deel met onze Shannon. Het eerste gedeelte ging goed, maar bij de tweede ronde moesten de honden “AF” in plaats van te zitten en mijn hond was niet snel genoeg en wij waren AF en moesten aan de kant wachten.

Al met al was het een leuk spel en iedere deelnemer/ster kreeg een aardige attentie in de vorm van een winkelwagenmuntje en dat komt altijd van pas.

Ook was er een loterij, waarbij je de hoeveelheid brokjes moest raden, die er in de grote pot zat. Dat is niet eenvoudig. Het lijken er natuurlijk heel veel, maar om precies te raden hoeveel, ga er maar aanstaan.

Ik dacht, dat het er 545 waren en Ben dacht 495. Uiteindelijk bleken het er 948 !!!!!!!! te zijn. De prijs was een mooi groot hondenkussen gesponsord door de dierenwinkel “Faunaland” uit Bennekom.

De K.C. had zijn uiterste best gedaan om er een gezellige dag van te maken met een diversiteit aan hondensporten en een fijne sfeer. Het weer was deze keer gelukkig geen spelbreker, want het was, na de bewolkte start, heerlijk zonnig.

Kortom een zeer geslaagde dag en ik wil alle vrijwilligers, HEEL HARTELIJK BEDANKEN VOOR HUN GEWELDIGE INZET. Het is toch altijd weer spannend of alles loopt, zoals je het hebt gepland.

Ben en ik vonden in elk geval zeer GESLAAGD.

Hartelijke groetjes en tot een volgende keer!

Jose en Ben

www.wandelclubcollie-delight.nl